Cryptopsy – The Unspoken King (2008)

criptopsyUkoliko ste pratili Cryptopsy od početka karijere do danas, onda verovatno znate da sa njima nikada niste baš načisto šta ćete čuti na sledećem izdanju.

Ukoliko, međutim, niste bili baš „redovni“ u pogledu praćenja njihove karijere i znate ih kao klasičan death metal sastav, tu odrednicu odmah zaboravite. Na The Unspoken Kingu nećete čuti ono što ste čuli na Blasphemy Made Flesh, pa čak ni na nekim kasnijim izdanjima.

Cryptopsy se, naime, ove 2008. godine samo deklarativno mogu smatrati death metalom. Realno, oni već uveliko klize u nešto što kolokvijalno zovemo avantgarde metal, a što bi se moglo opisati sintagmom „jebeš ograničenja!“.

Iako su sklonost ka eksperimentisanju pokazali još na albumu Whisper Supremacy, na The Unspoken Kingu Cryptopsy su debelo zagazili na teritoriju koja podrazumeva metalcore/deathcore influence, clean vokale (osim growla i screama), klavirske deonice i sveprisutan hardcore feeling.

Cryptopsy su očigledno odlučili da odlučnije krenu putem evoluiranja i inoviranja svog zvuka, što se pokazalo dobrim potezom, ne samo zbog izuzetnog albuma koji je rezultat takvog pristupa, već i zbog potencijala koji je eksplodirao i koji obećava još mnogo dobrih albuma u režiji ludih Kanađana.

Pitanje je na kakvu će reakciju naići ovaj album, s obzirom da su Cryptopsy pljuvani i za mnogo manje stvari (setite se hardcore stila pevanja Mike DiSalvia), ali će open minded konzumenti muzike svakako biti više nego zadovoljni The Unspoken Kingom.

Oni nešto konzervativniji fanovi bi možda ipak trebalo da se zadrže na tradicionalnijim Cryptopsy radovima, jer ovaj novi za njih može biti vrlo neprijatno iskustvo. N. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.