Alphabeat – This is Alphabeat (2007)

alphabeatZahvaljujući singlovima šestorke iz Silkeborga, melodični pop sa retro aromom ponovo je osvojio vrhove top lista.

Osim nizom od prva tri singla (Fascination, 10.000 Nights of Thunder i Boyfriend) objavljena od leta prošle do februara ove godine, danski sastav Alphabeat uspeo je da privuče veliku pažnju i odbijanjem ponude grupe Spice Girls da idu na zajedničku turneju.

Nakon više od pola godine pečenja fanova na tihoj vatri, stigao je i dugosvirajući debi. Alphabeat su se na njemu pobrinuli za reinkarniranje popa kakvog smo imali prilike da čujemo kod Cher, B 52’s, Deacon Bluea, pa čak i kod poznatijih savremenika Maroon 5.

Muzički izraz koji je već bio relativno zaboravljen, a u zenitu je bio omiljena podloga aktivnostima domaćica, ovaj put se, u nešto drugačijoj, danskoj verziji, nameće kao logičan izbor svima koji bi želeli da čuju jednostavan i efektan pop zvuk – pitak, ali ne i plitak; nametljiv, ali ne i pretenciozan; opušten, ali ne i previše banalan.

Muško-ženski vokalni dvoboji umeju dobrano da podsete na Abbu, uz odsustvo specifične severnjačke melanholije koja je Šveđanima bila tako svojstvena, dok razigrani ritmovi, klavir, duvači i ostala zvučna menažerija neodoljivo pozivaju da zaigrate charlston (u slučaju da to ne znate, bar imate dobro opravdanje što pokušavate).

Prvenac Alphabeata predstavlja prototip popa u univerzalnom smislu. Ovakav zvuk bio je jednako prihvaćen 60-ih, tokom suverene vladavine The Beach Boysa, kao i 80-ih, kada su tim prostorom gospodarili gorepomenuti izvođači. Podaci sa top-lista širom sveta govore da publici nije teško da ovakav zvuk prihvati ni ove, 2008. godine.

Ono što je na ovom albumu zaista novo jeste produkcija, umivena i zaslađena taman koliko treba. Savršeno komplementarna s prezentovanim muzičkim i tekstualnim idejama, ona oproban koncept podiže na potpuno nov nivo, uobličavajući neodoljivo slušljivu kolekciju pesama.

Osim što su napravili album sa deset pesama i isto toliko hitova, Alphabeat su u dosadašnjoj karijeri pokazali i da prilično dobro razumeju način na koji funkcionišu tržišni zakoni i zahtevi publike. Dobro odmeren tajming i osećaj za marketing (čitaj: Spice Girls) obezbedili su im sigurnu poziciju, bar za izvesno vreme. N. M.

*Recenzija je ranije objavljena na sajtu Popboks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.